Driver Skulderklinikken på Frogner i Oslo med fokus på kombinert klinisk- og ultralyd undersøkelse av skuldre.

Dr. Per Sunde

Dr. Per Sunde har tidligere arbeidet som spesialist i allmennmedisin og idrettsmedisin. Etter studier i Freiburg og Innsbruck og etter tidligere alpinkarriere med pallplasser i klassikerne Wengen og Kitzbühel var idrettsmedisin en naturlig interesse.

Jeg startet i 1998 Norges første skulderklinikk på Bislett i Oslo og driver praksisen i dag på Frogner. Hovedinteressen min de siste 25 årene har vært kombinert klinisk- og ultralyd undersøkelse av skuldre. Jeg lærte i utlandet tidlig på 90-tallet hvilken pasientflyt og kostnadseffektivitet som kunne ligge i en kombinert ultralyd og klinisk undersøkelse. Det har vært en stor glede å følge den internasjonale utviklingen for så å bringe dette videre til Norge.

 

Det er med stor entusiasme og glede jeg har vært med på å forme den rivende utviklingen som har vokst frem innen skulderdiagnostikk ved bruk av ultralyd i Norge.

 

Velkommen til Skulderklinikken.

Generelle betraktninger

Jeg har hatt gleden av gjennom en årrekke å følge utviklingen i forskjellige internasjonale fora (SECEC, MUSOC, ISAKOS, ESSKA) og har også selv deltatt i forskjellige settinger, undervisninger og foredrag. Mange av disse ved Klinikk Frogner.

Det siste var det årlige seminaret «Randomised Trials on the Shoulder» ved regi Jens Ivar Brox i Hemsedal i april 2017. Der holdt jeg innlegget «Combined Clinical Ultrasound Shoulder Examination. What does really matter, when am I wasting my time?» Jeg hadde ellers gleden av å introdusere ultralyd skulder i Læreboken «Norsk fysikalsk medisin» 2. utgave Fagbokforlaget  2007, med videreføring i 3. utgave 2014 i kapitlet bildediagnostikk-ultralyddiagnostikk og skulderundersøkelse.

 

Noen trender utkrystalliserer seg: muskel og skjelett ultralyd toget ruller videre. Man må imidlertid være særdeles klar over at ultralyd skulder er krevende og bare ett hjelpemiddel blant flere. De fleste vil mene at det blant radiologer og ortopeder har vært og fremdeles er en viss treghet med å akseptere metoden, og at det har vært en viss overetablering hos andre utøvere i Norge. Det er helt sentralt at man må ha god kjennskap til metodens styrker og svakheter samt god kunnskap om andre bildeframstillinger, spesielt røntgen, MR og CT. Man må også ha god kjennskap til de forskjellige ortopedmiljøenes dilemmaer, styrker, svakheter, gleder og sorger. Det er derfor viktig med et godt nettverk for å kunne tilby pasientene best mulig hjelp videre.

 

Når det er sagt: ultralyd i en klinisk «one-step-setting» forutsatt betydelig erfaring og førsteklasses utstyr, byr på fantastiske muligheter til der og da å skille «klinten fra hveten» innen skulderdiagnostikken.

SKULDERKLINIKKEN

Skovveien 4

0257 Oslo

Se kart

TIMEBESTILLING

Telefon 22 12 56 00

KONTAKT OSS

Driver Skulderklinikken på Frogner i Oslo med fokus på kombinert klinisk- og ultralyd undersøkelse av skuldre.
Driver Skulderklinikken på Frogner i Oslo med fokus på kombinert klinisk- og ultralyd undersøkelse av skuldre.