MR kan ha vanskeligheter med å avdekke kalken sammenlignet med ultralyd. Under en operasjon kan det også være vanskelig for kirurgen å få full oversikt. Dette er arenaen for ultralyd. Den kan kartlegge kalktype, lokalisering, størrelse og om det er kalk i bursaen.
Omtrent 10% av pasienter med skuldersmerter har kalkdepot i senekappen. Kalknedslag i sener oppstår ofte med alderen, slitasje og feilbruk. De er ofte asymptomatiske og uten praktisk betydning. Mye tyder på at det delvis kan være en egen sykdom med genetiske og hormonelle faktorer. Kvinner er mer utsatt enn menn.
Plutselig stivhet og smerte i skulderen kan oppstå. Dette bedres ofte spontant etter noen uker når kalken suges opp eller spyles ut i bursaen. Ultralyd er ofte nødvendig for korrekt diagnose i disse tilfellene.
Ultralyd har gitt ny innsikt i disse tilstandene. Behandling av senekalk er omdiskutert. I mange tilfeller er den optimale behandlingen ukjent.
En nylig gjennomført nordisk studie, ledet av ortoped Stefan Moosmayer ved Martina Hansens Hospital, har snudd opp ned på etablerte oppfatninger. Ultralydstyrt tapping av senekalk viser seg å ha minimal effekt. En injeksjon i bursaen kan lindre smertene.
Spørsmål som dukker opp er: